16 januari 2012

Alles over allergie

Bij MixMyMix willen we graag dat iedereen gezond en lekker kan eten. Daarom zullen we hieronder uitleggen wat een (voedsel)allergie precies is en hoe je ermee om kunt gaan. Gelukkig hoeven lang niet alle allergieën te betekenen dat je je lievelingseten niet meer kan eten.

Wat is een allergie?
Als je ergens allergisch voor bent, reageert je afweersysteem ten onrechte op die stof. Deze stoffen die per ongeluk je afweersysteem in mindere of meerdere mate activeren worden allergenen genoemd. Er zijn duizenden soorten allergenen, maar gelukkig heeft lang niet iedereen overal last van. Mensen kunnen bijvoorbeeld een allergische reactie krijgen van de volgende producten.

Luchtwegallergenen: o.a. huisstofmijt, stuifmeel en huidschilfers van dieren
Voedingsmiddelen: o.a. pinda, ei, koemelk en noten
Geneesmiddelen: o.a. peniciline
Insectengif: o.a. bijen en wespen
Allergenen die contact maken met de huis: o.a. rubber, metalen en conserveringsmiddelen in cosmetica

Allergische reacties
Er zijn verschillende soorten allergische reacties; de meest voorkomende zijn type 1 en type 4.

Een type 1-reactie is direct merkbaar. Binnen enkele uren na contact met het allergeen worden er al een antistof aangemaakt. Deze antistof heet lgE en valt alleen bepaalde allergenen aan. De gevolgen van een type 1 reactie zijn bijvoorbeeld netelroos, diarree of zwellingen (vooral in je gezicht en keel). De luchtwegen kunnen het ook zwaar te verduren krijgen met klachten als een loopneus, jeukende ogen en niezen. Die laatste klachten zul je zeker herkennen als je hooikoorts hebt. Zwaardere gevallen als allergische astma kunnen een flinke benauwdheid veroorzaken.

Bij een type 4-reactie duurt het veel langer tot de klachten tot uiting komen, soms wel 2 tot 3 dagen na het contactmoment met het allergeen. Contactallergieën, zoals een nikkelallergie, zijn haast altijd type 4-reacties. Vaak treden er klachten als eczeem op (rode huid, schilfering en jeuk). Omdat vaak enkel op de plek van aanraking klachten te zien zijn, is makkelijk te achterhalen waar precies het contact met het allergeen is geweest.

Vaak veroorzaken zelfs allergenen die gegeten of ingeademd zijn huidklachten. Het is nog niet precies bekend hoe dit kan, maar men weet wel dat kinderen jonger dan vier jaar vaak last krijgen van eczeem door voedselallergieën. Als je kinderen last hebben van eczeem, is het dus erg verstandig om in de gaten te houden wat ze allemaal eten.

Extreme (uitzonderlijke) gevolgen van allergie
De meeste allergieën zijn bijzonder vervelend, maar niet levensbedreigend. Toch moet je wel oppassen, want sommige mensen reageren zeer heftig op bepaalde allergenen. Het kan zelfs voorkomen dat mensen in shock (anafylactische reactie) raken, wat levensgevaarlijk kan zijn. In dit soort gevallen is het belangrijk direct een arts er bij te halen.

Hoe kom je er aan?
Om ergens allergisch op te reageren moet je al eens eerder met het allergeen in contact zijn geweest. De eerste keer merk je niets, want je afweersysteem kan pas na het eerste contact zich zo ontwikkelen dat het er de volgende keer te sterk op reageert. Dit wordt allergische sensibilisatie genoemd. Niet iedereen heeft dezelfde kans op een allergie; de een is er gewoon wat gevoeliger voor dan de ander, dat is genetisch bepaald. Het komt ook wel voor dat mensen die nooit ergens allergisch voor zijn geweest en er opeens een of meer ontwikkelen. Het is niet bekend waarom dit gebeurt, maar mogelijk heeft het te maken met een reorganisatie van de stoffen in je lichaam die elke paar jaar plaatsvindt.

Voedselallergie uitgelicht
De term ‘voedselallergie’ wordt vaak verkeerd gebruikt. Vaak is er geen sprake van een echte allergie, maar enkel van een intolerantie, wat betekent dat een bepaald voedingsmiddel niet goed wordt verdragen. Een allergie en een intolerantie zijn lastig van elkaar te onderscheiden. Bij een voedselallergie worden direct lgE-antistoffen aangemaakt die zich enkel hechten aan de eiwitten van het allergeen. Bij een voedselintolerantie hoeft het niet te maken te hebben met eiwitten, ook andere substanties als lactose (een suiker) kunnen dan niet goed verdragen worden. Je kunt dan bijvoorbeeld ook een lactose-intolerantie hebben (slecht reageren op bijv. melkproducten). Over het algemeen duurt het ook langer tot je klachten merkt bij een intolerantie en zijn ze minder heftig.

Tarweallergie en glutenintolerantie
In veel verschillende producten komt tarwe voor; denk maar aan brood, muesli, gebak, koekjes, pasta’s, chocoladerepen, en zelfs in verscheidene vleeswaren. De effecten van een tarweallergie zijn gelijk aan die van de meeste andere voedselallergieën. Vaak wordt een tarweallergie verward met een glutenintolerantie, maar dit is niet hetzelfde. Bij een glutenintolerantie kan de darmwand de voedingsstoffen niet goed opnemen omdat de wand beschadigd raakt. Het heeft verder niets te maken met het immuunsysteem, wat bij een tarweallergie (en andere allergieën) wel het geval is. Wanneer iemand een glutenintolerantie heeft mag hij dus geen tarwe, maar als iemand een tarweallergie heeft mag hij wel de meeste glutenbevattende producten, zolang ze maar geen tarwe bevatten. Bij MixMyMix hebben wij overigens ook de tarwevrije muesli, zodat ook mensen met een tarweallergie een lekkere mix kunnen maken.

Ik denk dat ik een allergie heb, wat nu?
Als je merkt dat je bij bepaalde producten steeds dezelfde klachten krijgt, kun je bij een arts een allergietest laten doen om precies te bepalen waarop je reageert. Daarna is het een kwestie van het vermijden van die allergenen. Dat is helaas niet altijd even eenvoudig. Pinda kan bijvoorbeeld bij sommige mensen een heftige reactie oproepen. Hierom is het voor bedrijven verplicht op verpakkingen en websites aan te geven of hun producten worden gemaakt op een plek waar ook noten en pinda’s worden verwerkt. Meestal staat er dan iets als: ‘kan sporen van noten bevatten’. Mensen met een sterke allergie weten dan welke producten ze moeten vermijden, zelfs als ze ogenschijnlijk geen noten bevatten.

Hoe zit het met MixMyMix?
MixMyMix is een bedrijf dat noten en pinda’s verwerkt. Wij raden mensen met een pinda-allergie dan ook helaas af om voor zichzelf producten te bestellen. Je kunt natuurlijk altijd wel een leuk pakketje voor iemand anders samenstellen. Gelukkig heeft volgens onderzoekers maar 5 % van de wereldbevolking daadwerkelijk een echte allergie en kunnen de meeste mensen dus zorgeloos bij ons blijven mixen. Mocht je twijfelen of je ergens allergisch voor bent, ga dan even langs je huisarts.

© 2010 - 2022 MixMyMix

 

Je kunt niet reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen.
Log in als je al een gebruikersnaam hebt, of registreer je gratis!

Inloggen

Gebruikersnaam      
Wachtwoord     Klik hier als je je
wachtwoord bent vergeten
       
© 2010 - 2022 MixMyMix      Realisatie: Kostas van Ruitenbeek & Erwin Rietveld      Naar boven