5 maart 2012

Cashewnoten

Hoe vaak eten we niet iets waarvan we eigenlijk geen idee hebben waar het vandaan komt en hoeveel werk verricht moet worden voor het op ons bord ligt? In deze editie hebben we meer informatie over de cashewnoten.

Cashewbomen komen oorspronkelijk uit Brazilië, maar halverwege de zestiende eeuw hebben de Portugezen de bomen geëxporteerd naar India. Hierdoor komen vandaag de dag cashews ook voor in zuid-oost Azië en Afrika.

Op het eerste gezicht lijkt niet de noot, maar de zogenaamde cashewappel de belangrijkste vrucht van de cashewboom. Deze vrucht is ook eetbaar, maar zo kwetsbaar en kort houdbaar dat het nooit geëxporteerd wordt. Het heeft een zoete smaak en wordt vaak verwerkt tot jam, sap of likeur, wat verkocht wordt als extra bron van inkomsten. In Nederland zijn cashewappelproducten lastig te vinden, maar sommige Chinese winkels verkopen sap.

Voordat je de cashewnoten kan eten, moeten ze eerst geschild en bewerkt worden. In de schil zit namelijk een giftige olie die ernstige huidirritaties kan veroorzaken, maar met de juiste bewerking heeft de olie ook medicinale toepassingen. De noot zelf moet eerst geroosterd of anderszins verhit worden voordat deze eetbaar is.

Als dit hele proces eenmaal klaar is, kun je van alles doen met cashewnoten. Ze zijn heerlijk om gewoon los te eten, maar ook met wat zout of chocolade zijn ze niet te versmaden.

© 2010 - 2022 MixMyMix

 

Je kunt niet reageren

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen.
Log in als je al een gebruikersnaam hebt, of registreer je gratis!

Inloggen

Gebruikersnaam      
Wachtwoord     Klik hier als je je
wachtwoord bent vergeten
       
© 2010 - 2022 MixMyMix      Realisatie: Kostas van Ruitenbeek & Erwin Rietveld      Naar boven